Blog

De verwachting na een miskraam

Misschien heb je er zo lang op gewacht? Naar gesmacht? Op gehoopt? Of kwam het sneller dan verwacht? Maar dat tweede streepje op je zwangerschapstest staat er wel degelijk. Je kan het haast niet geloven. Alhoewel je daarentegen in een mum van tijd in gedachten achter je kinderwagen loopt, je de mooiste kleertjes wilt kopen, en je precies weet hoe je het je liefste vrienden gaat vertellen. Je bent zwanger, van top tot teen en je loopt over van een ongekend mooi gevoel.

Wanneer dit ongekende gevoel abrupt verstoord wordt, lijkt je wereld in te storten. Jouw wereld staat stil en je weet niet wat je met dit gevoel moet doen. Tegelijk hoor je een stemmetje in je hoofd wat zegt "ik was nog maar net zwanger, ik zal toch door moeten". Helaas kunnen mensen deze gedachten nog wel eens bevestigen door te zeggen dat het kindje waarschijnlijk toch niet gezond had geweest en dat de natuur zijn werk doet.

Je voelt je leeg, je hebt pijn, het is koud in je buik, maar toch voel je de adem van de 'verwachting' van anderen (en misschien nog meer van jezelf) in je nek. Focus op iets leuks, niet in blijven hangen, onder de mensen zijn, niet aanstellen, doorgaan, doorgaan, doorgaan. De grootste valkuil is maar doorgaan. Sta ook even stil, zeker bij zo'n groot verlies. Geef jezelf en je baarmoeder de aandacht die het verdiend na zo'n ingrijpende gebeurtenis als een miskraam. Je kan niet alleen maar vooruit kijken en rennen. Je bent niet alleen.

Tijdens de massage is er veel aandacht voor jou en je baarmoeder om te leren stilstaan bij je eigen gevoel. Om in contact te komen met jezelf. Om de geborgenheid te voelen die je nodig hebt en verdient.